E-learning Informele Zorg

Oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel

KerntaakHerkennen
Competenties-Heeft kennis van NAH: de zichtbare én onzichtbare gevolgen, kan die kennis delen met de mantelzorger o.a. door praktische voorbeelden te geven. Kan het eigen proces van de mantelzorger herkennen en dilemma’s bespreekbaar maken.
OnderwerpOorzaken van niet-aangeboren hersenletsel
WerkvormAbstraheren
SamenstellingIndividueel
Tijd60 minuten
NiveauHBO
  1. Ga naar de pagina  oorzaken-hersenletsel-nah  op de site van Verder met hersenletsel. Lees het eerste gedeelte waarin uitgelegd wordt wat de oorzaken kunnen zijn.
  2. Je ziet onder de tekst een keuze voor diverse artikelen over de oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel. Hier een print screen daarvan. Je kiest 3 van deze artikelen en leest ze uitvoerig. Zorg ervoor dat je een artikel kiest met een onderwerp waar je weinig of niets van weet.
  3. Je weet nu wat oorzaken kunnen zijn, welke gevolgen een specifieke vorm van hersenletsel heeft en wat de mogelijke begeleiding is. Nu is het zo dat ook de naaste(n) gevolgen ondervinden van het hersenletsel. Bekijk op internet welke informatie je kunt vinden over de gevolgen van hersenletsel op de naaste(n). Zoek op minimaal 3 sites en schrijf de relevante informatie op.
  4. Beschrijf bij de 5 artikelen die door jou gekozen zijn (bij taak nr 2), wat jij denkt dat de gevolgen van het hersenletsel zijn voor de directe naaste(n). Gebruik hiervoor de kennis die je hebt opgedaan bij taak nr 3.
  5. Lees de volgende casus en weet dat jij de professional van het wijktam bent.

Jan woont zelfstandig in Sittard. Sinds 3 jaar heeft hij een lichte vorm van een CVA. Via een dating site is hij in contact gekomen met Rani. Zij is naar Nederland gekomen vanuit Indonesië. Pas na enkele maanden ontdekt Rani wat er aan de hand is met Jan. Hij overschreeuwt zichzelf, rijdt roekeloos auto, is vergeetachtig, driftig en kan het huishouden niet overzien. Rani is daarvan geweldig geschrokken.  Ze heeft nu contact met een professional van het wijkteam naar wie ze via de huisarts is doorverwezen.

– Welke dilemma’s denk je dat Rani heeft?

– Welke informatie heeft Rani volgens jou nodig?

– Wat is de eerste stap die je met haar gaat nemen?