E-learning Informele Zorg

Outreachend werken (signaleren)

KerntaakVinden
CompetentiesKan op een outreachende manier contact leggen met de mantelzorger en anderen uit het sociale netwerk.
OnderwerpOutreachend werken (signaleren)
WerkvormToepassen, Reflecteren en Conceptualiseren
SamenstellingDrietal
Tijd60 minuten
NiveauHBO

“Ad was vroeger de steun en toeverlaat van zijn vrouw en leunt nu op haar. Ad is drie jaar geleden van de trap gevallen vanwege slaapwandelen. Daardoor heeft hij een ‘hersenbeschadiging rechts’. Zijn vrouw Ineke heeft weinig uitleg gekregen over de gevolgen van het hersenletsel van Ad. Ze moet het zelf uitzoeken. Wanneer Ineke Ad niet vertelt wat te doen, blijft hij de hele dag voor zich uit kijken op de bank. Onlangs was ze zelf ziek en moest in bed blijven. Ze vroeg Ad om een boterham voor haar te maken. Vol goede wil vertrok hij naar de keuken. Op weg zag hij de krant liggen en begon te lezen. Anderhalf uur later kwam hij weer bij haar bed zonder een seconde aan de boterham gedacht te hebben. “

Uit: Hersenletsel heb je niet alleen. Over de complexiteit van niet zichtbare gevolgen van hersenletsel. Jenny Palm. Assen: Van Gorcum.

1 Ineke is niet in beeld bij professionals. Toch zien we haar eenzaamheid en haar verdriet. Ze moet het alleen uitzoeken en haar man Ad is niet meer haar gesprekspartner. Ze moet eigenlijk continu voor hem zorgen of er in ieder geval voor zorgen dat de dingen niet mis gaan.

In de afbeelding hieronder zie je rechts een aantal methoden van contact maken met toekomstige groepen mensen (omdat ze nu niet in beeld zijn). Bekijk de 4 modellen. Infographic wat werkt bij outreachendwerken

2 Stel je nu eens voor dat jij als social professional vanuit de organisatie Professionals in NAH  bij Ad komt. Zijn vraag is of hij praktische woontraining kan krijgen. Je oefent allerlei zaken zoals zich aankleden, scheren, huishoudelijke karweitjes doen en naar buiten gaan. Elke keer wanneer je bij Ad komt vraagt Ineke wat tijd van je. Ze klaagt dan over het netwerk dan hen bekritiseert op hoe zij hun leven nu inrichten. Ze kan wel huilen om het onbegrip. De familie dringt aan op uithuisplaatsing. Ze heeft verdriet, ’s nachts onder de dekens.

3 Nu je weet (opdracht 1) welke outreachende werkwijze zou kunnen werken, ga je hier vorm aan geven. Kijk nog eens scherp naar de kernmerken van het door jullie gekozen model. Bedenk, met deze kenmerken in je achterhoofd,  welke concrete stappen je kunt nemen om Ineke meer in beeld te krijgen. Schrijf in maximaal ½ A4tje de situatie uit van jou (als professional) en Ineke.

4 Bespreek daarna in je groepje welke verwarring zou er kunnen ontstaan bij Ineke of bij Ad.