E-learning Informele Zorg

Type hersenletsel en de gevolgen

KerntaakVinden en Herkennen
Competenties-Heeft de intentie om op zoek te gaan naar de mantelzorger en de naaste(n). Heeft kennis van NAH: de zichtbare én onzichtbare gevolgen, kan die kennis delen met de mantelzorger o.a. door praktische voorbeelden te geven. Heeft een vragende houding om te kunnen herkennen in hoeverre de gevolgen van het NAH, karakter en de omgeving de situatie complex kunnen maken voor de naaste(n) en weet hiervoor modellen te vinden en gebruiken.
OnderwerpType hersenletsel en de gevolgen
WerkvormAbstraheren
SamenstellingIndividueel
Tijd45 minuten
NiveauHBO

1 Er zijn verschillende oorzaken voor hersenletsel. Bestudeer de onderstaande tekst :

Bron: https://www.verdermethersenletsel.nl/thema-s/oorzaken-hersenletsel-nah

2 De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel kunnen divers zijn. Op https://www.nah.nl/cva/  staat een overzicht van de mogelijke gevolgen ervan. Lees de tekst goed en realiseer je dat het om zichtbare én onzichtbare gevolgen kan gaan. Ga op zoek naar minimaal 3 andere sites waar je informatie over de gevolgen van het hersenletsel kunt krijgen.

3 Niet altijd komt iemand die een van de bovenstaande situaties (onder 1) heeft doorgemaakt, in een ziekenhuis of het revalidatiecentrum terecht. Soms ook worden mensen snel naar huis verwezen omdat de meest acute spoed voorbij is en men snel lijkt te herstellen. Toch zijn er veel mensen die in een later stadium problemen ondervinden. Kijk op de volgende link naar de 7 signalen die wijkprofessionals kunnen oppikken. Waar zie je informatie om ook de mantelzorger(s) te ‘zien’ en te kunnen signaleren of er sprake is van belasting/ overbelasting? Vind je de beschrijving over de signalen bij de mantelzorger handzaam? 7 signalen voor NAH

4 Op deze site vind je informatie specifiek voor de mantelzorger. Ga naar 10 tips voor de mantelzorger die te maken heeft met NAH en lees de tips.

5. Welke van de tips (noem er meer) zou jou, als sociaal werker, goed kunnen helpen bij het voorbereiden op een eerste thuisbezoek? Wat is in die tips het werkzame ingrediënt? Hoe ga je ervoor zorgen dat je deze tips gaat onthouden en gebruiken?