E-learning Informele Zorg

Seksualiteit

KerntaakVerlichten
Competenties-Kan bespreken hoe partners verdergaan in intimiteit en seksualiteit. Is in staat de mantelzorger te leren hoe hij actief zijn situatie kan veranderen. Stimuleert de mantelzorger om zijn eigen leven te blijven leven en maakt hem attent op de valkuilen van het mantelzorger zijn. Heeft aandacht voor het onderhouden van het eigen netwerk.
OnderwerpSeksualiteit
WerkvormToepassen, Abstraheren
SamenstellingDrietal
Tijd60 minuten
NiveauHBO

Thomas heeft al 16 jaar een goed huwelijk met Daniëlla. Na haar hersenoperatie vanwege een hersentumor, is  Daniëlla veranderd. Eigenlijk is ze geweldig goed uit de behandeling gekomen. Daniëlla heeft de meeste van haar activiteiten zoals werk, hobby’s en vriendschappen weer kunnen oppakken. Alles gaat langzamer en ze heeft hulp nodig bij plannen en organiseren, maar ze doet het toch allemaal. Iedereen is zo blij voor haar en Thomas.

Thomas is natuurlijk ook blij en dankbaar. Toch is er iets waar hij last van heeft. Daniëlla wil op geen enkele manier meer intieme omgang met hem. In bed draait ze zich direct om als hij haar aanraakt. ‘Ik ben moe’, zegt ze dan.  Het is nu al 5 maanden dat ze niet gevreeën hebben. Thomas durft het met niemand hierover te hebben. Ze zouden zeggen: ‘Wees toch blij dat je haar nog hebt’ .

  1. Ga naar https://www.verdermethersenletsel.nl/t/hoe-hersenletsel-seks-en-intimiteit-kan-veranderen en lees welke aandachtspunten er zijn bij veranderende seksualiteit bij hersenletsel.

 

  1. Bekijk de PPT die gemaakt is door Jenny Palm

http://nah.libertawebsite.nl/app/uploads/2017/01/Seksualiteit-en-intimiteit-bij-Hersenletsel-Jenny-Palm.pdf

Scroll naar dia’s waarin  tips and tricks gegeven worden om beter te kunnen begrijpen wat er precies verandert na hersenletsel in de seksualiteit.

 

  1. Hoe gemakkelijk vind jij het om over seksualiteit te praten? Wanneer je het onderwerp bespreekbaar wilt gaan maken, moeten de cliënten (mantelzorgers) geen last hebben van jouw eigen ongemak. Wat heb je nodig om dit onderwerp bespreekbaar te maken? Noem minimaal 3 vaardigheden.

 

  1. Je hebt kunnen lezen dat Thomas (48 jaar) de seksualiteit mist. Maar hij durft er niet over te praten. Als sociale professional kom je bij het echtpaar thuis en je voelt aan dat Thomas ergens mee zit. Hoe ga je ervoor zorgen dat je even met hem apart kunt praten?
  2. Nu je met Thomas een moment gevonden hebt om met hem alleen te praten: Hoe breng je het onderwerp seksualiteit naar voren? Je weet dat zijn gevoelens hem in de weg zitten om verder te komen in acceptatie en herstel. Maak gebruik van de aandachtspunten die je zojuist heb gelezen.Bedenk een openingszin.Bedenk ook hoe je Thomas in dit gesprek kunt helpen om zijn gevoelens van schaamte, angst, ongemak, stoerheid of wat hij ook aan gevoelens zou kunnen hebben, te overwinnen. Wat denk je dat jij van jou nodig heeft?

    Hoe kan een gesprek hem helpen in zijn eigen herstel? Wat zou zijn eigen sociale netwerk (familie, vrienden) voor hem kunnen betekenen?