E-learning Informele Zorg

Sociale steun

KerntaakVersterken
CompetentiesHeeft kennis over vijf vormen van sociale steun.
OnderwerpSociale steun
WerkvormErvaren
SamenstellingIndividueel
Tijd30 minuten
Niveauhbo

De Roos en Van Dinther (2011) benoemen vijf vormen van sociale steun: emotionele, instrumentele en informatieve ondersteuning, waardering en gezelschap. Zij stellen dat de sociale ondersteuning bij mensen met een chronische ziekte vaak een mengelmoes van deze aspecten is.

In hoeverre zijn deze vijf vormen van sociale steun in jouw leven aanwezig? Kun je ook spreken van een mengelmoes? Teken een cirkeldiagram waarin je met kleuren aangeeft welke vormen van sociale steun in meerdere of mindere mate aanwezig zijn in jouw leven. Schrijf er in steekwoorden bij hoe deze vormen van sociale steun er voor jou uitzien.

Stel dat één van je ouders, met wie je een goede relatie hebt, in een verpleeghuis gaat wonen omdat het thuis niet meer gaat. Vanwege een vasculaire dementie. Jij zit nog op school en woont thuis. Welke van de door jou beschreven sociale steunvormen en steunpersonen denk je dan het meeste nodig te hebben? Ga je hen om die steun vragen? Ook als jouw zorgtaak voor je ouder (zowel de ouder in het verpleeghuis als je ouder thuis) lang gaat duren? Geef argumenten.