E-learning Informele Zorg

Veranderende relaties

KerntaakVersterken
CompetentiesHeeft kennis over veranderende relaties bij dementie in diverse situaties.Ondersteunt het brede sociale netwerk in het zoeken naar nieuwe omgangsvormen en het invulling geven aan vernieuwde relatie(s).
OnderwerpVeranderende relaties
WerkvormToepassen
SamenstellingDrietallen
Tijd60 minuten
Niveauhbo
  1. Bekijk het filmpje: zie: ‘Films’, waarin Casemanager Dementie Martha Derksen, vertelt over veranderende rollen en relaties bij dementie. Je kunt aanvullend gebruik maken van: Dementie.nl ‘Veranderende relaties bij dementie’
  2. Naast geliefden en kinderen hebben ook anderen uit het netwerk ermee te maken dat hun relatie en rol tot degene met dementie verandert. Waar liggen volgens jullie verschillen en overeenkomsten wanneer het gaat om vrienden, buren en kleinkinderen? Wat denken jullie dat er verandert naarmate de dementie vordert? In het filmpje en in de tekst worden een aantal belangrijke aandachtspunten benoemt die naasten kunnen helpen om te gaan met deze veranderende rollen. Bepaal met elkaar welke aandachtspunten jullie mee willen geven aan vrienden, buren en kleinkinderen. Natuurlijk hangt dit af van de specifieke situatie waar mensen in zitten. Probeer eerst tot tenminste twee algemene punten te komen.
  3. Kies een casus uit de lijst met casussen in deze module of kies één van de ervaringsverhalen van dementie.nl. Kies voor een casus waar iemand uit het sociaal netwerk (dus niet alleen de mantelzorger) een rol speelt. Wat zouden jullie deze naaste(n) mee willen geven wanneer het gaat om het zoeken naar nieuwe omgangsvormen? Probeer nu tot tenminste twee concrete punten te komen.