E-learning Informele Zorg

Samenspelscan

KerntaakVerlichten
Competenties- Heeft bijzondere aandacht voor situaties rond (L)VB waarbij (jonge) kinderen zijn betrokken. - Kan moeilijk verstaanbaar gedrag verstaanbaar maken of moeilijke (sociale) situaties invoelen en uitleggen waarom deze ontstaan. - Signaleert dreigend isolement van ouders/brusjes en maakt dit bespreekbaar. - Kent de gespecialiseerde organisaties die respijtzorg geven zoals logeerhuizen/ dagbesteding/ school
OnderwerpSamenspelscan
WerkvormExperimenteren
SamenstellingTwee- of drietallen
NiveauHBO

‘Mijn naam is Petra en ik ben 23 jaar oud. Ik heb een broer Johan van 21 jaar met een matig verstandelijke beperking. Hij kan wel een beetje praten en hij heeft wel dingen die hij graag doet zoals met play treinen en gras maaien. Allemaal activiteiten waarin hij direct effect ziet en die hij al jaren doet. Hij woont nog bij mijn ouders die veel van hem houden. Johan gaat sinds 6 jaar naar een aangepaste school met de taxi. Dan hebben mijn ouders even rust. Hij heeft het daar wel naar zijn zin. Toen Johan jong was waren er wel sociale professionals die met mijn ouders in gesprek waren over de opvoeding. Nu zijn er alleen nog de leerkrachten en af en toe de maatschappelijk werker. Het gaat eigenlijk altijd over Johan en hoe lastig zijn gedrag te begrijpen is. Het gaat nooit over mijn ouders en hoe zij het volhouden. Ik word eigenlijk niet bij die gesprekken gevraagd.

Ik ben van plan op kamers te gaan. Ik studeer op het hbo en wil graag mijn eigen leven opbouwen. Maar de situatie drukt op me; ik vraag me af of ik mijn ouders in de steek laat. Ik weet het niet meer’.

Op de site: ”Samenspel tussen mantelzorgers en medewerkers”  staat een introductie tekst over de samenspelscan. Lees die tekst.

Vragenlijst Samenspelscan

Vul de vragenlijst in alsof je Petra bent. Welke lering kun je trekken uit de antwoorden die je invult?

Wat moet er volgens jou gebeuren in de samenwerking ouders en formele zorgers?

Beschrijf dit

  • voor de ouders
  • voor Petra
  • voor het gezin als geheel.

Is er volgens jou sprake van handelingsverlegenheid?

Welke mogelijkheden zie jij voor een samenwerking?

Welke organisatie zou voor professionals kunnen zorgen die met de ouders en met Petra samenwerken?

Hoe kunnen zij met elkaar in contact gebracht worden?

 

Kijk verder op studeren en mantelzorg en bedenk aanbevelingen hoe Petra hulp kan krijgen met het opbouwen van haar eigen leven.